måndag 30 juni 2008

Hejda Rom, hejhej Barcelona!

Nu har vi (antligen) lamnat Rom! Efter att ha varit dar 3 natter och dagar emellan tyckte vi att det var dags att lamna stallet till ett annat, vaaldigt efterlangtat mal... Barcelona!
Inte det att Rom ar en fin stad, att ga i den ar som att ga i ett kaotiskt museum, med ruiner och gamla byggnader om vart annat. Darfor kandes aven Rom som nagot av en turistfalla. Jag tror att vi traffade pa fler amerikaner an italienare i Rom (och nastan resten av Europa, for den delen. Vi har inte riktigt lyckats klura ut ekvationen, men ar glada att amerikaner kommer till Europa, sa att de kan lara sig hur varlden ser ut... pa riktigt). ;)
I denna romarnas stad, sa har vi turistat! Och nastan svettats till dods pa kuppen! Ca 40 grader varmt var det mest hela tiden och eftersom att Rom ar som Skansen (alltsa, ett utomhusmuseum), sa ar det naturligt att man stoppar tvattsvampar i armhalorna... om man ar amerikan.
Vi har sett och guidats i Coloseum, gatt runt i Roman Forum, upp pa Palatine-kullen, dar Augustus hus en gang lag (numera ruiner). For ovrigt bosatte sig Mussolini pa kullen, dar bara kejsare och eliten bott i antikens Rom, da han med storhetsvansinne trodde att han var kejsare. Och ordet palats kommer from Palatin. Dagens laxa lard!
Vatikanen far man ju inte missa, vi gick till S:t Peterstorget och David gick in i kyrkan, som han sager ar overvalmigande och vacker, men typiskt kyrkokitsch. Vatikanmuseumet kostade sina 14€, men sa var det inte ett museum, utan, typ 7. Vi orkade inte med alla, men fick se mycket fran kyrkans storhetstid under medeltiden och naturligtvis sag vi det Sixtinska kapellet, med den mycket kanda malningen efter Michelangelo dar Gud skapar Adam.

Jag gick aven pa en loppmarknad dar det saldes, klader och annat krimskrams. Jag hittade 3 t-shirts och kopte mig aven en kepa for att fa stopp pa svetten i pannan. Jag slutade inte svettas, men det stoppade fran att forsa ner i ansikte och ogon. Loppmarknaden holl till i Trastevere, pa andra sidan floden och varje sondag har de den mellan 8 och 12. Den foljer langs en gata och delar sen upp sig, med maaanga bord. Och allt saljs dar, men mest klader. Vissa bord lag det bara klader i en hog och allt pa bordet saldes fran 0.50€ till 4€ beroende pa bord. Efter loppmarknaden hade jag lagt upp en rutt, som jag missade totalt och som jag annu inte lyckats losa hur det blivit fel. Hursom sa hamnade jag uppe pa en annan av Roms 7 kullar, dar manga monument tillagnats Garibaldi, en av officerarna som tappert och hedervart slogs for Italien som ett enat demokratiskt land 1849.

Det finns mycket mer att se i Rom, det ar halva grejjen med Rom. Sevardheterna tar aldrig slut. Men utover det var det inte sa mycket som lockade.

Barcelona however, blir en helt annan grej. David har varit dar nagra ganger redan och ar kar. Vi ska ga pa Miro-museumet, Parc Guell, se mycket av Gaudis andra verk och kanske aven andra museum, som Picassomuseet och nat litet Dalimuseum. Stadsdelarna kommer naturligtvis finkammas, iallafall Barrio Gotico och Las Ramblas med omnejd.

Och bilder kommer att laggas upp vid forsta basta tillfalle!

Inga kommentarer: